Some Projects

Building tall in CLT – getting the right material in the right place

The Cube, Wenlock Road, London

0298 Cube Slider 4
0298 Cube Slider 1
0298 Cube Slider 3
0298 Cube Slider 2
0298 Cube Slider 5

A ten-storey residential development built in hybrid steel, concrete and CLT. This building excels at using each material where it works best.

0298 Cube Mini Galery 4
0298 Cube Mini Galery 3

It was refreshing to work with engineers as energetic and creative as Engenuiti. They approached a highly complex and challenging build project with enthusiasm and the utmost attention to detail, helping us to achieve our vision. Simon De Friend - Regal Homes

The Architect conceived a cruciform building that rotated on plan every 2 storeys to create balconies and communal spaces for residents. To achieve this, whilst fulfilling the clients aspiration of a largely timber building, CLT panels were used as deep beams and floor plates spanning between columns hidden within the walls at the intersection of rotated floorplates. The building as a whole was stabilised back to a concrete core.

By using each material where it worked best, an efficient and cost efficient building was devised and built. The jump formed concrete core was built and acts as a single structural unit, the steel columns pick up the concentrated loads of the building, while the CLT deep-beam walls and single span floors effectively form the residential units themselves, both creating the space and forming the structural box

Architect: Hawkins / Brown

For: Regal Homes

Related Projects

01284 BBB BXB Arch 3

Brick by Brick, Croydon

Engenuiti are working for Brick By Brick in Croydon to develop a series of infill sites in and around New Addington to p …

0799 Fitzroy Featured Pic

The Fitzroy, Falmouth

A five-storey development of one and two bed apartments overlooking Falmouth Bay, designed and built in CLT. …

0824 Chapter Living Feature Picture

Chapter Living, Kings Cross, London

The extensive refurbishment and remodelling of 1500sqm of social spaces throughout a complex of high end student accommo …